Trafikte yoğun olarak solunan, araçlardan çıkan kirli gazın kalp krizi geçirme ihtimalini artırdığı tespit edildi.
British Medical Journal (İngiliz Tıp Dergisi) isimli bilimsel dergide yayımlanan makalede, yoğun miktarda egzoz dumanı solunmasından sonraki altı saatte kalp krizi geçirme riskinin arttığı belirtildi.
İngiltere ve Galler'deki seksen bin kalp krizi vakasının hava kirliliği verileriyle birlikte analiz edildiği çalışma kapsamında iki değişken arasındaki bağlantı tespit edildi.
Araştırma sonuçları, kalp krizi riskinin altı saatlik sürenin ardından düştüğünü ortaya koydu.
Araştırmayı finanse eden British Heart Foundation'dan (İngiliz Kalp Vakfı) Profesör Jeremy Pearson, geniş kapsamlı araştırmada ulaşılan bulguların egzoz dumanından olabildiğince uzak durulması gerektiğini gösterdiğini belirtti.
Hava kirliliğinin kan dolaşımına olumsuz etkisinin olduğunu ve bu sebeple kalp krizi riskini artırdığını söyleyen profesör Pearson, özellikle kalp hastalarının yoğun trafik bulunan ortamlardan kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.
Profesör Pearson sağlıksız beslenme ve sigara tüketimi gibi faktörlerin kalp krizi ihtimalini daha fazla artırmasına rağmen, araçlardan çıkan kirli gazın da bu yönde bir etkisi olduğunun ispatlanmış olduğunu
bbc
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder