25 Ocak 2011 Salı

İnternet bankacılığı kullanırken nasıl güvenlik sağlanır?

Güvenli İnternet Bankacılığı

Çağımızın internet ve teknoloji çağı olması itibari ile hayatımızın her alanına giren internet bankacılık işlemlerinde de çok büyük katkılar sağlamaktadır.Bankaya gidip saatlerce kuyrukta beklemek yerine sıra beklemek yerine oturduğunuz yerden yani evinizden bütün bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bankacılık işlemlerinin internetten yapılıyor olması da kötü niyetli insanlarında ilgisini bu alana fazlasıyla çekmiş durumda.Bankalar bu güvenlik açıklarını kapatmak için gerekli önemleri alıyor fakat kullanıcılarında üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirmesi gerekmektedir.İşte, internet bankacılığının güvenli bir biçimde yürüyebilmesi için alınması gereken güvenlik önlemler;

Alınması Gereken Önlemler

1- En temel kural bilgi gizliliğidir. Gönderilen veriler yalnızca müşteri ve banka tarafından “okuna-bilmeli”. Bu durumu sağlamak isteyen tüm bankalar, verilerin aktarılması sırasında özel bir şifreleme teknolojisine (128 bit SSL – Secure Socket Layer) baş vuruyorlar. SSL hakkındaki ayrıntılı bilgileri ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.
2- Karşı taraf gönderdiğiniz bilgileri onaylamalıdır. Müşterinin gerçekten kendi bankasıyla ya da bankanın gerçekten müşterisi ile görüştüğü mutlaka doğrulanmalıdır. Aksi halde sizin bankaya gönderdiğinizi düşündüğünüz önemli bilgiler, çok daha farklı bir noktaya gidiyor olabilirler. Onay işlemi için genellikle özel bir kodlama sistemi veya elektronik bir kimlik belgesi kullanılır.
3- Son olarak bilgiler doğrulanmalıdır. Bilginin gerçekten müşteri veya banka tarafından gönderildiğinden emin olunmalıdır. Bu işlem için de yine elektronik kimlik belgelerinden yardım alınmaktadır.

Kaynak: bilgisayarkurdu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder