10 Şubat 2011 Perşembe

Kağıt Katlama Sanatı (Origami)

Ori (katlamak) kami (kağıt) anlamına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşan, Origami kağıt katlama sanatı Çin kültürü kökenlidir. "Kağıt Katlama" Sanatı Origami 1946 yılında temel olarak Japonya’da geliştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra dünya ülkelerine dağılmıştır. Origami bir kağıt katlama sanatıdır. Bir parça kağıttan hayal gücüne göre neler yaratılabileceğinin bir kanıtıdır origami. Çiçek, hayvan, insan ve geometrik şekiller katlanarak ortaya çıkarılabilir. Çocuklar için oldukça eğlendirici bir sanattır. Çocuklar kendi yapmış oldukları origamilerle hem el becerilerini geliştirirler hemde hoş vakit geçirirler.



Japonya'daki ilk örnekleri ise Heian dönemine rastlamaktadır (794-1185). Bu dönem Japonya'nın altın çağı olarak da adlandırılır ve gerek artistik gerekse kültürel birçok eserin ortaya çıktığı dönemdir.

Bu dönemde kağıt katlama sanatı festival ve törenlerde süs olması amacıyla oldukça gelişmiştir. Beyaz kağıt gizli ve kutsal öğeleri saklamak amacıyla kullanılırdı ve halen bazı tapınaklarda da kullanılmaktadır.

Esas anlamıyla Edo (1600-1868) döneminde Origami sanatı gelişmiş ve yaratılan yeni kalıplarla halk tarafından da bir eğlence sanatı olarak benimsenmiş ve popülerliği artmıştır. Kabuki ve ukiyo-e gibi sanatların yanında Origami de yerini almıştır. 19.yy.'ın ortalarına doğru 70'e yakın farklı origami tasarımı yaratılmıştır. Fakat Meiji (1886-1912) dönemi ve Japonya'nın modernleşmesi ile beraber, tören ve festivaller için yapılması hariç, origamiye olan ilgi azalmıştır.

1950'nin ortalarına doğru, 1945 Hiroshima atom bombasının patlaması sonucunda Lösemi hastası olan 11 yaşındaki Sasaki Sadako hastalığının iyileşmesi amacıyla turna kuşu origamilerini yapmaya başlamıştır. ( geleneğe göre 1000 adet turna kuşu origamisi yapıp dilek tutulduğunda, dileğin gerçekleşeceğine inanılır).

Sadako bu girişimiyle dünya da barış için de bir sembol olmuştur. Fakat 644 turna kuşu origamisi yaptıktan sonra ölmüştür, arkadaşları onun yerine sayıyı tamamlamış ve cenaze töreninde mezarına turna kuşlarını koymuşlardır.

Bu olay Hiroshima'da Dünya çocuk barış günü'nün oluşmasına ve bu günün onuruna Sadako 'nun Seatle'da bir heykelinin yapılmasına vesile olmuştur. Her sene Ağustos ayının 6'sında kutlanan barış gününde, dünya çapında birçok çocuk tarafından yapılan turna kuşu origamileri Hiroshima'ya gönderilir.

Origaminin Çeşitleri
  • Yırtarak Şekillendirme : Kağıtların herhangibi bir araç kullanılmadan el ile değişik şekilerde yırtılarak yapıştırılasıdır.Bu tür çalışmalara "Kolaj"da denir.En önemli özelligi,kaıdın yapısıdaki liflerin ortaya çıkması ve değişik görüntülerin el de edilmesidir.
  • Keserek Şekillendirme : Kağıt,karton,mukavvanın üzerine istenen şekiller çizilerek kesilir ve yapıştırma ile hoşbir görünüm elde edilebilir.
  • Yapıştırarak Şekilendirme : Kesilerek,yırtılarak hazırlanan kağıt karton gibi malzemeler uygun bir şekilde yapıştırılarak oluşturulan görünüm.
  • Serbest Şekillendirme : Çeşitli şekillerde kesilen, yırtılan parçaların bir arada kullanımı ile yapılan düzenlemedir.








Kağıt katlama sanatı; Origami Resimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder