13 Şubat 2011 Pazar

Magnezyumun faydaları nelerdir? Hangi besinlerde bulunur?

Yetişkin bir insanda %1.05 oranında magnezyum bulunur. Buda yaklaşık olarak 35 gr. dolaylarında bir miktardır. İnsan kanında ise yaklaşık olarak 1.2-2.1 miliekilivan magnezyum bulunmaktadır. Kısacası vücudumuzun fonksiyonlarının doğru çalışabilmesi için gerekli minerallerdendir. Magnezyumun vücudumuz için sağladığı faydalar, kalp fonksiyonları, enerji üretimi, kan basıncı ve dinlenerek uyuma vb. fonkisyonları vardır.
Vücuttaki magnezyumun yaklaşık dörtte üçü kemiklerde, diğer kısmı ise yumuşak dokularda ve vücut sıvılarında bulunur. Doğada yaygın olarak bulunur; deniz suyu, kaynak suları ve tüm yeşil bitkiler magnezyum taşır.
MAGNEZYUMUN FAYDALARI
Magnezyumun faydalarından birkaçı aşağıda sıralanmıştır.
• Hücrelerin enerji üretiminde rol oynar.
• Stresi önleyici özelliği vardır. Kalsiyumla birlikte doğal sakinleştirici olarak kullanılır.
• Magnezyum kalp atış hızını iyileştirir,
• Kan damarlarını açar ve kan pıhtılaşmasını ve kalp krizlerini önler.
• Kramplar, astım, böbrek taşları, diyabet, yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet öncesi gerginlik ve osteoporozis dâhil birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
• Kemik ve dişlerin gelişimi için gerekli olan kalsiyumun kullanılabilmesi için gereklidir.
• Dinlenme ve rahat bir uykuya yardım eder.
• Stres, gebelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artmaktadır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİDE NE GİBİ BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR?
• Kronik yorgunluk
• Depresyon
• Kramplar ve seğirmeler
MAGNEZYUM İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
Özellikle koyu yeşil sebzeler yapılarında bulunan klorofil molekülü sayesinde magnezyum minerali bakımından zengindirler. Badem, çekirdekler, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek doğal magnezyum kaynaklarıdır.
Bunun yanı sıra kakao tozu, muz, avokado, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, kepek, fındık, yer fıstığı ezmesi, buğday gevreği, patlamış mısır, tahıl ekmeği, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakalda da bol miktarda magnezyum bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder