24 Ocak 2011 Pazartesi

Dijital Fotoğraf Makineleri nasıl çalışır?


Dijital Fotoğraf Makineleri son zamanlarda cep telefonlarına kadar girmiş, birçok evde bulunan ve en mutlu anları pozlayan unutulmaz anılar oluşturan vazgeçilmez makineler haline gelmiştir. Birçok evde bulunan bu cihazların nasıl çalıştığını ve fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken ufak ayrıntıları hiç düşündünüz mü?
Dijital fotoğraf makineleri, elektroniğin temelini oluşturan direnç değişimlerini esas alarak çalışırlar. Her malzemenin değişik durumlarda farklı dirençleri vardır. Kimisi nem oranıyla değişim gösterir, kimisi sıcaklıklar, kimiside üzerine düşen ışığın frekansıyla değişim gösterir. Dijital fotoğraf makineleri de tamamen ışığın frekasını algılayan oldukça ufak fakat içerisinde günümüz teknolojisinde 15milyondan fazla pixel barındırabilen panellerle çalışır. Bu pixeller son teknoliji ile her renge hassasiyet gösterebilir hale gelmiştir, yine de mükemmel değillerdir.
Işık panele düştükten sonra, fotoğraf makinesinin içerisinde yer alan mikroişlemcilere yine önceden yüklenen ve her ışığın frekansına karşılık gelen direnç değerinin belirtildiği program yardımıyla her pixeldeki renk hızlıca tespit edilir, ve işlenip resim oluşturulduktan sonra, bu seferde lcd ekran üzerine düşürülerek kullanıcıya sulnulur.
Işın bu panel üzerine gelmeden önce ise merceklerle odaklanır. Görüntünün fotoğraf makinesinde olduğundan daha parlak görünmesinin sebebi, ışın kırıcı gözlüklerde olduğu gibi bir tabaka ile kaplanarak renklerin bazı tonları elekten geçirilir. Buda daha parlak bir görüntü sağlar.Işın panel üzerine düştüğünde merceklerle görüntü tam sığdırılmış, ve oldukça netleştirilmiş olur. Nasıl bir mercekle biryere bakarken, yada bir kağıt üzerine tutup yakılmak istenildiğinde uygun odak uzaklığını bulmak için merceğin ileri geri hareket ettirilmesi sağlanır, yada dürbünle uzaklara bakıldığında görüntüyü netleştirmek için dürbünün mercek ayarlarıyla oynanır, fotoğraf makinesinini merceğide aynen öyledir.




Birde zoom konusu var tabi ki.. Zoom merceklerin hareketiyle görüntünün yakınlaştırılması işlemidir. Merceğin birisi görüntüyü yakınlaştırıp bir noktada odaklarken, diğeri gelen görüntünün ilk mercekten geçtikten sonra ters dönmesinden dolayı hem görüntüyü düzeltir, hemde gözün görebileceği şekilde odaklar. Tabiki, zoom miktarı arttıkça mercek sayısı ve hareket kabiliyetleri değişim gösterebilir.Ayrıca objektiflerdeki geniş açı da yapılan zoomla değişmektedir. Bu da demek oluyor ki, fotoğrafınıza sığdırmak istediğiniz kare, siz zoom yaptıkça küçülüyor demektir.

Yine fotoğraf makinelerinin vaz geçilmez parçalarından diyafram, kullanıcının, gündüz veya gece, güneşli yada kapalı havalarda en ideal fotoğrafı çekmesine imkan tanır. Diyaframın özelliği mercek üzerine düşen ışığın miktarını, kapanıp açılarak ayarlayabilmesidir. Diyafram ışık yoğunluğunun fazla olması durumunda kapanır, az olması durumunda da açılarak genişler. Bu sayede kullıcının güneşli ve parlak bir havada da, gece karanlıklıktada benzer netliği yakalamayı amaçlar.

Fotoğraf makinelerinde bilindiği gibi, birde SLR makineler bulunmaktadır. Fiyatları oldukça yüksek olan bu tip makineler tamamen profesyonel ve gerçekten nasıl fotoğraf çekileceği konusunda bilgisi olan kişiler tarafından tercih edilmelidir. Çünkü gerçekten böyle bir makineyi kullanmak ve her farklı fotoğraf için o kareye uygun bir ayar yapmak bir süre sonra can sıkıcı olabiliyor. Amatör bir kullanıcı için, bugün fiyatları 200-300 tl arasında değişen, fotoğraf için gerekli ışık ve odak ayarlarını kendisi yapan bir makine oldukça idealdir.

bilgiustam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder