24 Ocak 2011 Pazartesi

Teflon nasıl keşfedildi?

Israrcı iddiaların aksine, teflon,uzay programının bir yan ürünü olarak bulunmamıştır.
Teflon,politetrafloroetilen (PTFE) ya da akışık floropolimer'in ticari adıdır,1938'de Roy Plunkett tarafından tesadü­fen keşfedilmiş ve ilk kez 1946'da ticari olarak satışa sunulmuştur.

Plunkett,soğutma işlemlerinde kullanılan kloroflorokarbonlarla (CFC) deney yaparken,bir numunenin bir gecede garip özellikleri olan beyazımsı,mumumsu bir kalıp haline geldiğini gördü:Bu garip özellikler,bu maddenin asla yapışmaması ve çok yıpratıcı asitler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm kimyasallara karşı eylemsiz oluşuydu.
Patronu DuPont,öncelikle Manhattan Projesi'nde (1942-46 yıllarında nükleer silah geliştirilmesine verilen kod ad) ve ardından mutfak eşyası olmak üzere kısa sürede bu yeni maddenin çeşitli kullanımlarını buldu.
Hiçkimse,Apollo Misyonu'ndaki tüm kablo yalıtımının Teflona dayanması dışında,"uzay programı" efsanesinin ne­reden geldiğine dair kesin bir kaynak bulamadı.
Teflon kaplı mermi­ler
Teflonla ilgili diğer efsanelerden biri de Teflon kaplı mermilerin,çelik yeleği delme konusunda diğer türlere göre daha iyi olduğu inanışıdır.Aslında merminin üzerindeki Teflon kaplama,kullanılan silahın namlusunun iç tarafındaki aşınma miktarını azaltmak içindir ve merminin tesiriyle bir ilgisi yoktur.
Fakat Teflon,bilinen katı herhangi bir maddeye göre en az sürtünmeye sahip olan maddedir,kızartma tavalarında bu kadar iyi bir yapışmaz yüzey olmasının nedeni budur.
Peki,madem Teflon bu kadar kaygan,tavaya nasıl yapıştırıyorlar?
Bu işlem tavanın yüzeyinde minik pürüzler oluştur­maya yarayan kumlamayla başlar,daha sonra tavaya ince bir tabaka halinde sıvı Teflon püskürtülerek bu pürüzlerin içine akması sağlanır.Tava yüksek ısıda pişirilerek Teflonun sertleşmesi ve makul düzeyde mekanik bir tutunma gerçekleştirmesi sağlanır.Son olarak yalıtkan bir maddeyle kaplanarak yeniden pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder