24 Ocak 2011 Pazartesi

WiFi Nedir? Kablosuz Network Hakkında Bilgiler

Artık birçok alışveriş merkezi, havaalanı, otogar ve benzeri kamusal alanlarda kablosuz internet erişimi mümkün olmaktadır. Bu kablosuz network WiFi veya 802.11 network olarakta isimlendirilmektedir. Yakın gelecekte kablosuz networkler şimdi olduğundan daha geniş bir alana yayılacakır. Böylece kablosuz olarak istenilen heryerden internet erişimi sağlanabilecektir.

WiFi’ nin birçok avantajı bulunmaktadır. Kablosuz network kolay kurulabilir ve ekonomiktir.
WiFi Nedir ?
Kablosuz ağlar telsiz telefon, televizyon ve radyoların yaptığı gibi radyo sinyalleri ile haberleşir. Kablosuz networkte çift yönlü radyo haberleşmesi kullanılır.
- Bilgisayarın wireless adaptörü datayı radyo sinyaline dönüştürür ve antenle gönderir.
- Wireless router sinyali alır ve şifresini çözer. Router internete fiziksel kablo bağlantısıyla bilgi gönderir.
Bu işlem ters şekilde de gerçekleşmektedir. Router internet üzerinden gerekli bilgileri alır ve radyo sinyallerine dönüştürür. Bu radyo sinyalleri bilgisayarın kablosuz adaptörüne gönderilir.
WiFi haberleşmesi bas-konuş telsiz haberleşmesine çok benzemektedir. Her ikiside radyo sinyali gönderip alabilirler ve bu sinyalleri 1 ve 0 dijital değerlere dönüştürebilirler. Ancak WiFi sistemlerin diğer radyo sistemlerinden önemli birkaç farkı bulunmaktadır :
- WiFi sistemleri 2.4 GHz veya 5 GHz sinyallerini kullanmaktadır. Bu sinyaller cep telefonu ve el telsizlerinin kullandığı frekanstan oldukça yüksektir. Yüksek frekans kullanımı daha fazla veri iletilebilmesini sağlar.
- 802.11 network standartlarını kullanırlar.
Çeşitli 802.11 network standartları
802.11a : 5 GHz ile veri gönderir ve saniyede 54 megabite kadar veri gönderebilme kapasitesine sahiptir. Ayrıca orthogonal frequency-division multiplexing ( OFDM ) gibi verimli bir kodlama tekniği kullanarak sinyalleri alıcıya ulaşmadan birçok alt sinyale böler. Böylece sinyal üzerindeki gürültü azaltılmış olur.
802.11b : En yavaş ve en ucuz teknolojidir. Ekonomik fiyatı nedeniyle oldukça popüler hale gelmiştir. 2.4 GHz frekans bandını kullanır. Saniyede 11 megabite kadar veri gönderebilir. Gönderim hızını arttırmak için complementary code keying ( CCK ) modülasyonunu kullanır.
802.11g : 2.4 GHz frekansıyla iletim yapar. Saniyede 54 megabit veri gönderebilir. 802.11g OFDM kodlaması kullandığı için 802.11b’ ye göre daha hızlıdır.
802.11n : Geniş bir kullanıma ulaşacağı düşünülen en yeni teknolojidir. Hız ve erim mesafesini önemli ölçüde arttırır. Örnek olarak 802.11g teorik olarak saniyede 54 megabit data gönderebilmesine rağmen gerçek hayatta ancak 24 megabit/sn bir hıza ulaşabilir. Bununla beraber 802.11n saniyede 140 megabit gönderim hızına ulaşabilir.
- Diğer 802.11 standartları araç içi WAN erişimi gibi özel kablosuz ağ uygulamalarına odaklanmıştır.
Bütün hepsi kablosuz bağlantı adaptörü olmasına rağmen birçok cihaz bağlantı için ayrıca bir routerda kullanmaktadır. Bu şekilde bağlantığı daha güvenilir olacaktır. Bununla beraber router herhangi bir nedenden ötürü durursa veya bantgenişliğinden fazla kullanıcı bağlanmaya çalışırsa bağlantıda problemler olabilir veya tamamen durabilir.
WiFi noktalarındaki kablosuz internetten yararlanmak için kullandığımız cihazda gerekli donanımın olması gerekmektedir. Günümüzde birçok laptop ve masaüstü bilgisayar dahili kablosuz alıcılarla gelmektedir. Yoksa bile tak çalıştır bir USB adaptör alınarak kablosuz bağlantı yapılabilir.

Kablosuz alıcı birkez kurulup sürücüleri tanıtıldıktan sonra otomatik olarak kablosuz ağ aramaya başlar.
Wireless Network Oluşturmak
Evinizde veya işinizde birden fazla bilgisayarınız varsa kablosuz erişim noktaları ile bir ağ kurulabilir. Bunun için kablosuz bir router gerekecektir. Tek bir ünite aşağıdaki bölümleri içerir.
1- DSL veya kablolu modeme bağlantı için bir port
2- Router
3- Ethernet hub
4- Güvenlik duvarı
5- Kablosuz erişim noktası
Kablosuz router kablosuz sinyallerin veya ethernet kablosunun bir bilgisayardan diğerine bağlanmasını sağlar. Birçok router her yöne 30.5 metre yayın yapabilir. Eğer sinyal aktarılacak mesafeler bundan uzun olacaksa daha kuvvetli vericisi olan bir ürün tercih edilebileceği gibi sinyal tekrarlayıcılarda kullanılabilir.

Kablosuz adaptörler gibi birçok routerda birden fazla 802.11 standartını destekler. 802.11b routerlar ekonomiktirler. Ancak eski bir teknolojidir ve diğer 802.11 standartlarına göre daha yavaştır. Birçok insan hız ve güvenilirliğinden ötürü 802.11g standartını tercih eder.
Router birkez takıldıktan sonra default ayarlarıyla çalışmaya başlar. Birçok router bir web arayüzüyle ayarlarına erişim imkanı tanır. Router arayüzünde yapılabilecek ayarlar :
- Ağ ismi ( service set identifier – SSID olarakta bilinir ) : Default değeri üretici firmanın ismidir.
- Routerın kullanacağı kanal sayısı : Birçok router default olarak altıncı kanalı kullanır. Apartmanınızda bir komşunuz daha aynı kanalı kullanıyorsa sinyalde bozulmalar olabilir. Farklı bir kanal seçilerek sorun çözülür.
- Router güvenlik seçenekleri : Birçok router standart güvenlik ayarlarını kullanır. Default parola ve kullanıcı adını değiştirmek faydalı olacaktır.
Güvenlik WiFi kablosuz internet ağı için büyük önem taşımaktadır. Alınan güvenlik önlemleri sayesinde ağa yabancı kişilerin yetkisiz erişimleri engellenmiş olacaktır. Ağ güvenliğini sağlamak için aşağıdaki metodlar kullanılır.
WiFi Protected Access – WPA ( WiFi Korumalı Erişim ) : Anahtar uyum protokolü şifrelemesini kullanır. WEP ile birlikte güçlendirilmiştir. Birçok yerde WPA veya 128 bit WEP teknolojisi kullanılmaktadır.
Media Access Control – MAC ( Ortam Erişim Kontrolü ) : WEP ve WPA’ dan biraz farklıdır. Bir kişiyi tanımlamak için parola kullanmaz. Bunun yerine her donanımda birbirinden farklı ve eşsiz olan MAC adreslerini kullanır. 

Kaynak: turksan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder