26 Ocak 2011 Çarşamba

Tarayıcı alırken nelere dikkat edilmeli?

Tarayıcı Seçimi

Tarayıcı almaya karar verdikten sonra bu tarayıcı hangi işlerde kullanacağınızı da iyi bilmeniz gerekiyor.Çünkü tarayıcınızı seçerken en büyük kriteriniz ne için kullanacağınız olacaktır.Şimdi tarayıcı alırken dikkat etmeniz gereken kuralları sıralamadan önce bir kaç teknik terimi açıklayalım.

Dpi: Tarayıcının çözünürlük özelliğini gösteren Dpi’dir.Dpi’nin açılımı ise  ’dots per inch’ tir.Dpi, bir inç başına kaç tane noktanın düştüğünü ifade eder.
Ocr:Optik Karakter Tanıma anlamına gelir ve orjinali Optical Character Recognition’dır. OCR’nin işlevi ise scanner ile taranmış olan dökümanlardaki yazıların Word, text gibi dosyalara dönüştürülmesini sağlamaktır.

İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bizim alacağımız tarayıcılar  yatay tarayıcılardır ve bunların iki farklı türü bulunmaktadır.CIS (contact image sensor) ve CCD (charge-coupled device) iki farklı okuyucu hücre tipli yatay tarayıcı bulunmaktadır.Burada seçim yaparken kesinlikle CCD tipli tarayıcıyı öneriyoruz.CIS sistemiyle çalışan tarayıcıların verimleri düşük olmakla beraber ucuzdur da.
Ayrıca Tambur tipi tarayıcılar PMT (photomultiplier tube) da bulunmaktadır ve  fiyatları 50bin dolara kadar çıkabilir.Bu bizi fazlasıya aşar zaten:)
Tarayıcı alırken dpi değeri 600 x 1200 gibi gösterilir.Burada bizim dikkat etmemiz gereken kısım ilk rakamdır.Yani 600 rakamı bizim için önemlidir.Çünkü bu değer kağıdın eni boyunca dizilmiş okuyucu hücrelerin sayısını yoğunluğunu verir. Diğer rakkam kağıdın uzunluğu kadar gidecek okuyucu cetvelin dpi cinsinden değerini verir.Örneğin 00 x 1200 dpi tarayıcı yerine 600 x 1200 dpi tarayıcı daha hassas bir tarayıcıdır.
Tarayıcılarla renkli dia-pozitif film (slayt) ve renkli + siyah-beyaz negatif film de okutmak mümkündür ama renkli slaytlar için en az 2000 dpi’lik tarayıcı tavsiye edilmektedir, çünkü taranacak alan çok küçüktür. Bu sitedeki resimlerin bir kısmı 1200 dpi’lik tarayıcıyla görüntülenmiştir. Gerçek netlikte slayt taramak için yüksek değerli özel slayt tarayıcıları gerekeceği hatırda tutulmalıdır.
Tarayıcınızı 24 bit üstü renk derinliği olanlardan tercih etmelisiniz.Çünkü günümüz tarayıcıları her renk noktasını (pixel) 24 bit’le temsil eder durumdadırlar.
Dinamik derinlik (dynamic range) tarayıcının açık renkle koyu renk arasındaki ayrım kapasitesini tanımlamak için kullanılır. Sıfırla dört arasında bir skalası vardır. Ucuz tarayıcılarda bu değer 2,4 civarındadır. Nitelikli tarayıcılarda bu değer 2,8 – 3,2 arasındadır. Pahalı, profesyonel tarayıcılar 3,8 dinamik derinlik değerine kadar ulaşılabilmektedirler.
Tarama hızı değerleri seçim yapılırken ağırlık taşımamalıdır. Bunun belli bir standardı oturmamıştır. Taranacak resmin büyüklüğüne, renkli veya siyah-beyaz oluşuna, hangi ebada ve hangi çözülürlükte taranacağına göre bu hız değeri değişecektir. En son değerlendirmeye alınacak faktör olarak ele alınabilir.
Bilgisayarla bağlantı göz önüne alındığında en yavaş bilgi aktarımı paralel bağlantıyla (port) yapılanıdır. USB bağlantı daha hızlıdır ama daha yeni tipte bilgisayarlarda bulunmaktadır. En hızlı bilgi aktarımı SCSI tipi bağlantıyla olur ama bu bilgisayarlarda standart bir özellik değildir. Özel SCSI kartı alıp bilgisayara takmak gerekir. SCSI bağlantı istiyen tarayıcılar pahalı tip, hassas, profesyonel yapıda olanlardır.
Bu şekilde tarayıcı alırken genelde dikkat edilecek özellikleri ve tanımlamaları vermiş olduk. İlaveten servis ve garanti değerlerini de gözden kaçırmamak gerektiğini hatırlatmak isteriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder