26 Ocak 2011 Çarşamba

Notebook alırken nelere dikkat edilmeli?

Taşınabilir bilgisayar piyasasında hareketlilik sürüyor. Yeni alternatifler ve yeni teknolojiler kullanıcıların kafalarını daha da fazla karıştırıyor. Notebook alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaştık.


Bilişim dünyasının en çok konuşulan ve en ön planda olan segmenti tartışmasız dizüstü bilgisayar segmentidir. Yeniliklerin ve dolayısıyla hareketliliğin bu kadar sık yaşandığı bu segmentte yer almak kullanıcılar kadar üreticiler içinde oldukça zor. Üreticiler, yenilenen teknolojileri ürünleriyle birleştirip son kullanıcıya sunarak iyi satışlara ulaşmak ve sektörde söz sahibi olmayı amaçlarlar. Fakat diğer üreticilerin ve dolayısıyla ürünlerin çok fazla sayıda olması, sektörde söz sahibi olmak isteyen üreticilerin bu çabalarını daha da zor hale getiriyor. Üreticiler piyasaya öyle modeller sunmalı ki, tüketiciler bu modellere ilgi göstermeli ve satın almalı.
Üreticiler cephesinde durum böyleyken son kullanıcılarda durum daha karmaşık. Son kullanıcı teknolojiyi yakalamak isterken cebini de düşünmek zorunda. Her hangi bir ihtiyaçtan ötürü satın alınan ürünün kısa bir süre içinde demode olması çok sık karşılaştığımız bir durum. Son kullanıcı özellikle bilişim sektöründen ve teknolojik gelişmelerden biraz uzaksa, fakat ihtiyaç gereği bir bilgisayar, televizyon veya dijital kamera gibi ürünleri satın almak istediğinde oldukça zorluk çekebiliyor. Zorluk çekmeyenlerde var tabi. Ne aldığını bilmeden parayı bastırıp ürün satın alan kullanıcı, kısa bir süre sonra satın aldığı ürünün eskidiğini gördüğünde pişman olabiliyor. Buda oldukça can sıkıcı bir durum.
Teknolojik ürün satın alırken, alınmak istenilen ürün hakkında ilk etapta iyi bir araştırma yapılmalı. Hele ki satın alınacak bu ürün, çoğu zaman bizleri kurtaran, elimiz ayağımız ve bazı durumlarda dünyaya ve dünyadaki gelişmelere bağlı kalmamızı sağlayan, son olarak hayatımız bir parçası haline gelen dizüstü bilgisayar ise çok daha geniş çaplı bir araştırma yapmak gerek. Sonunda üzülmek istemiyorsak…

Kullanım amacını belirlemek çok önemli

Dizüstü bilgisayar satın alırken ilk etapta kullanım amacınızı belirlemeniz gerekir. Oyun, iş, eğlence ve son dönemlerde hızla yayılan internet bilgisayarları kullanım amaçlarına göre donanımsal farklılıklar gözetmektedir. Eğer amacınız oyun oynamaksa, satın alacağınız ürünün güçlü bir donanıma sahip olması gerekirken, amacınız sadece internete girmek, maillerinizi okumak birkaç ofis uygulaması çalıştırmaksa daha düşük bir donanım sistemi size yeterli olacaktır. Güçlü donanımlara sahip olan dizüstüler doğal olarak daha yüksek fiyatlarda olacaktır. Amacınız sadece işlerinizi takip etmekse yüksek fiyat verip, kullanım amacınız dışına çıkarak oyun bilgisayarı almanıza hiç gerek yok.

Fiyat/performans dengesi nasıl?

Dizüstü bilgisayarların çeşitli türlerinin olduğundan bahsetmiştik. Oyun bilgisayarı, eğlence bilgisayarı, iş bilgisayarı, internet bilgisayarı ve en çok talep gören ucuz dizüstü bilgisayarlar. Saydığımız tüm bilgisayar türleri özellikleri bakımından çok uç noktalara sahipler. Örneğin oyun bilgisayarı çok güçlü donanım bileşenlerine sahip olduklarından, fiyat bakımından da bir o kadar uçuk fiyatlardalar. Son yıllarda bilişim sektöründe büyük bir hareketlenmeye yol açan internet bilgisayarları da düşük donanım bileşenleri, uygun fiyatlı ve hafif olmalarına rağmen bir çok kullanıcı tarafından çok küçük oldukları için rağbet görmeye biliyor. Ekonomik sınıf olarak nitelendirdiğimiz bilgisayarlar ise en dengeli ürünler olarak karşımıza çıkıyor.

Donanım bileşenlerine dikkat

Firmalar ucuz dizüstü bilgisayar üretirken doğal olarak bir yerden musluğu açıp bir yerden de kısıyorlar. Yani ucuz dizüstü bilgisayarlarda güçlü bir işlemci kullanırken grafik, bellek, sabit disk, ekran bileşenlerde daha az performanslı ürünler kullanılabiliyor.
Bilgisayar denince akla ilk gelen donanım bileşeni işlemcilerdir. İşlemci ne kadar hızlı olursa bilgisayarda okadar hızlıdır mantığı her ne kadar yaygın olsada işin aslı tam olarak öyle değildir. Tabi olaya sadece işlemci bazında değil de sistem belleği, ekran kartı ve sabit disk gibi bileşenleri de dikkate alarak bakmak gerekir. Örneğin işlemciniz iyidir fakat ekran kartınız düşük kapasiteli bir modelse en son çıkan oyunları oynayamazsınız. Ya da hem ekran kartınız iyi hemde işlemciniz iyiyse fakat sabit diskiniz ve sistem belleğiniz düşükse yine kullandığınız uygulamadan beklediğiniz performansı alamazsınız. O yüzden notebook satın alırken işlemci yanında diğer donanım bileşenlerinede kullanım amacınızı dikkate alarak seçebilirsiniz. Bunların yanı sıra dizüstü bilgisayarlarda pil ömürleri de dikkat edilmesi gereken donanım bileşenlerinden. Notebooklar taşınabilir cihazlar oldukları için sürekli elektriğe bağlı olmadan çalışabiliyorlar. Fakat kimse 1 saatte pili biten bir notebook sahibi olmak istemez. O yüzden pil ve çalışma süreleride oldukça büyük önem taşır.
Sonuç itibariyle yeni bir notebook satın alırken,
1. İşlemci ve yonga seti
2. Görüntü kartı
3. Sistem belleği
4. Depolama kapasitesi
5. Ekran
6. Pil ve çalışma süresi
gibi bileşenler dikkate alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder