26 Ocak 2011 Çarşamba

Geven Otunun Faydaları

Baklagiller familyasından bir bitki olan gevenin Latince ismi Astragalus membranaceus’tur. Çok yıllık bir bitki olan geven beyaz-sarı çiçekli 5-10 cm. kadar büyüyebilen yapıdadır. Büyük sarı çiçekleri olan türü tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Bitki otlaklarda yetişir. Anavatanı Batı Asya, Çin, Tayvan ve Kore’dir. Antioksidan özelliği yüksek olan bitki bağışıklık sistemini uyarıcıdır ve ayrıca selenyum açısından çok zengindir. Bitki bağışıklığı güçlendirmek, akciğer ve dalak hastalıklarına karşı kullanılır. Nefes darlığı, kan dolaşımı, ishal, halsizlik, terleme, iştahsızlık için de kullanılmaktadır. Geleneksel Çin tıbbında artrit ve sinir hastalıkları için de kullanımı bulunmaktadır.

Kan şekerini dengeler, vücut iltihaplarını azaltır, hormon sistemini düzenler. Bitki en az altı hafta süre ile kullanıldığında etkilerini gösterir. Alyuvar üretimini uyardığı bilinmektedir. Soğuk algınlığı ve grip şikayetlerini hafifletmek için tavsiye edilir.

Kan dolaşımı ve kalp fonksiyonlarını arttırdığı için kalp – damar hastalıklarında yararlıdır. Pıhtılaşmayı azaltır. İdrar söktürücü, idrarda protein birikmesini önleyici, prostat koruyucudur.

Geven kemoterapi ve radyoterapi alan hastalarda da kullanılmakta ve bu tedavilerin yan etkileri azaltarak, tedavi ediciliklerini arttırmaktadır. Aynı zamanda AİDS hastalığı için de kullanımı vardır.

Yaşlılarda tonik olarak önerilen birki yaşlanma sürecine bağlı olarak gelişen etkileri azaltır ve hücreleri korur. Sindirimi güçlendirir ve zihinsel etkinliği arttırır. Viral enfeksiyonlar, kan şekeri yüksekliği, diyabet, ülser, uykusuzluk, tiroid bezinin fazla çalışması, yorgunluk, cinsel işlev bozukluğu, üreme problemlerinde kullanılmaktadır.
Geven otu kapsül, tablet ya da likit olarak hazırlanabildiği gibi çay olarak içilebilir ya da kökleri kuru olarak yenilebilir. Yemeklerin içine kökler eklenebilir. 3 bardak kaynar su içine 3 gram geven kökü eklenir ve 5 dakika dinlendirilir. Günde 2 ya da 3 bardak içilebilir. Kökler balla karıştırılarak merhem yapılabilir ve yavaş iyileşen yaralara haricen uygulanır.

Geven ateşi yükseltebilen bir bitki olduğundan dikkatle kullanılmalıdır. Ayrıca doğadan toplama yerine güvenilen aktarlardan temin edilmesi gerekir. Zira otun bazı türleri zehirli etkilere sahiptir. Bitkinin sadece kök kısmı kullanılır. 


Mide hassasiyeti olan kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilmekle birlikte doğru kullanıldığında güvenli bir bitkidir.
Geven başka bitkilerle kullanıldığında etkilerini arttırır. Ancak kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç ve bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder