24 Ocak 2011 Pazartesi

Klorofil nedir, onu özel hale getiren nedir ve ondan ne tür yararlar sağlayabilirsiniz?


Muhtemelen klorofilin bilinen birçok faydasından birine aşinasınızdır. Bilim ve araştırma alanında klorofilin faydaları uzun yıllardır keşfedilmiştir. Bu yazı size klorofil ve sağlığa olan yararları hakkında bazı temel bilgiyi sağlar.

Klorofil Nedir ve Ne Yapar?

Klorofil fiilen bitkilerdeki yeşil pigmentasyonun (renklenmenin) nedenidir. Klorofil ne yapar? Klorofil bitkilerde fotosentez gerçekleştirmek için güneşten enerjiyi emer. Bitkiler için klorofil insanlar için kan neyse odur. Bitkilerin büyüme ve soluma gibi birçok metabolizma işlevlerinde önemlidir.
İlginç şekilde, klorofil kimyasal olarak insan kanına kompozisyon olarak benzerdir, sadece klorofilde merkez atom magnezyumdur, oysaki insan kanında demir merkezidir. Bu ve klorofilin bitki metabolizmasında merkezi olması bilim adamlarının klorofilin insanlara benzer yararlar sağlayıp sağlamayacağını araştırmaya itmiştir. Bir dizi klorofil araştırması insan sağlığına klorofilin potansiyel yararlarını keşfetmeye odaklanmıştır.

Klorofilin Sağlığa Faydaları

Gerçekten de klorofilin onu kullananların sağlığına fayda sağladığı görülmüştür. Antioksidan gıda, anti inflamatuar ve yaraları iyileştiren özelliklere sahiptir. Aşağıda klorofilin bazı bilinen faydaları sıralanmıştır:
• Dokuların oluşması ve tamirine yardımcı olduğu görülmüştür.
• Klorofil her gün soluduğumuz ve içimize aldığımız hava kirliliğini nötralize etmeğe yardımcı olur – sigara içenler için iyi bir takviyedir.
• Magnezyumu etkin şekilde iletir ve kanın çok ihtiyaç duyulan oksijeni hücrelere ve dokulara taşımasına yardımcı olur.
• Kalsiyum ve diğer ağır minerallerin asimilasyonunda ve kıskaçlanmasında yararlı olduğu görülmüştür.
• Kırmızı kan hücrelerinin oksijen teminini iyileştirmek için iyi bir potansiyele sahip olduğu görülmüştür.
• A, C ve E gibi diğer vitaminlerle, klorofilin sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri nötralize ettiği görülmüştür. Serbest radikaller için kullanılabilecek antioksidan besinler arasında yer alır.
Antioksidan yiyecekler ciddi hastalıklara karşı koruyucu görevi görürler ve hastalanma riskini azaltırlar. Bilinçli ve sağlıklı beslenme için antioksidan içeren besinlere daha sık yer verilmesi doğru bir davranış olacaktır.
• Klorofil aynı zamanda kötü nefes, idrar, dışkı ve vücut kokusu gidermekte etkin bir koku gidericidir.
• Vücutta başlıca farklı organlarda kanserojenlerin DNAya bağlanma yetisini azaltabilir.
• Klorofil kalsiyum oksalatlı taş rahatsızlıklarını tedavide kullanılabilir
• Bazı anti aterojenik faaliyetleri de vardır.
• Enfeksiyon kapmış yaraları doğal olarak tedavi etmekte kullanılır.
• Bunlar klorofilin vücuda sağlayacağı birçok faydadan sadece birkaçıdır.
• Anti mütajen ve anti kanserojen özellikleri vardır böylelikle vücudunuzu toksinlere karşı korumaya ve ilaç yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Klorofil Kaynakları

Yegâne bariz klorofil kaynakları yeşil yapraklı bitkilerdir. Yeşil yapraklılar sağlıklı beslenme için diyetinizde kullanabileceğiniz sağlıklı yiyecekler arasında yer alırlar. Ancak, pişirme klorofilin büyük bölümünü imha eder. Bu yüzden pişirme sırasında dikkatli olmak ve kısa süreli pişirilmesine özen göstermek gerekmektedir. Şayet klorofilin yukarıda sözü edilen yararlarından istifade etmek istersiniz, diğer bir yol düzenli ihtiyacınızı klorofil takviyesi ile almaktır. Klorofil ekstreleri, klorofil likit solüsyonları ve klorofil tabletleri artık rahat şekilde bulunabilir ve eczane ve sağlık mağazalarında satılmaktadır. Likit veya tablet şeklinde olsunlar klorofil daha güçlü bir immün sisteme, güçlü doku ve organlara ve doğal olarak sağlıklı bir vücut ve hayata sahip olmanıza imkân verir.

Kaynak: www.beslenmedestegi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder