24 Ocak 2011 Pazartesi

İzafiyet Teorisi'ni Kim Buldu?

Einstein bulmadı.












İzafiyet teorisi ilk kez 1632'de Galileo Galilei tarafından "Dünyanın Başlıca İki Sistemine Dair Diyalog" makalesinde dile getirildi.
İzafiyeti anlamak için,yerini aldığı teoriyi anlamamız gerekir.Bu teori,MÖ 4.yüzyılda Aristoteles tarafından doğru kabul edilen "eylemsizlik" teorisidir ve eylemsizliğin her nesne­nin doğal hali olduğunu,bir nesne kendi haline bırakıldığında' ilk durumuna geri döneceğini belirtir.
İzafiyet teorisi,tüm nesnelerin hareketinin birbirlerinin hareketine bağlı olduğunu ve bir nesneyi "eylemsiz" olarak tanımlamanın sadece bir kabul olduğunu savunur.Bu teori şöyle devam eder:Bir nesnenin hızı da kesin olarak belirtilemez;sadece başka bir şeye "izafeten" belirtilebilir.
İtalyan gökbilimci ve filozof Galileo da modern fiziğin kurucularından biridir.O daha çok "Kopernik"in (ya da Aristarkos'un) Dünya'nın Güneş etrafında döndüğüne dair teorisini desteklemesiyle ünlüdür.
Katolik Kilisesi ona şiddetle cephe almıştır,fakat Galileo ilkeleri için fare dolu bir hücrede çürümemiştir.Cezasını çekmeye Siena Başpiskoposu'nun lüks evinde başlamış ve daha sonra rahat bir göz hapsi için Floransa yakınındaki villasına geri götürülmüştür.Katolik Kilisesi 1992'ye kadar Galileo'nun güneş sistemi hakkındaki görüşlerinin doğruluğunu kabul etmemiştir.
Galileo bu konuda haklı olabilir,fakat hatalar yapmaya da çok açıktır:Dünya'nın dönüşüyle ilgili en dikkat çekici iddiası,gelgitlere Dünya'nın kendi etrafındaki dönüşünün sebep olduğuydu.
Akdeniz'de Kızıldeniz'den daha çok gelgit olduğunu gözlemlemiş ve bunu denizin,Dünya'nın dönüşüyle çalkalanmasına bağlamıştır;ayrıca Akdeniz'in,doğu-batı hizasında olduğu için daha güçlü hareket ettiğini savunmuştur.
Bu argüman,görgü tanığı gemicilerin ifadesiyle yalanlanmıştır.Gemiciler,Galileo'nun ileri sürdüğü gibi tek değil,günde iki gelgit olduğunu işaret etmiştir.Galileo onlara inan­mayı reddetmiştir.
Albert Einstein da Galileo'nun izafiyet teorisinde bazı hatalar olduğunu fark etmiştir,ya da daha ziyade özel durumlarda teori çökmüştür.
Einstein'ın 1905'teki On the Electrodynamics of Moving Bodies [Hareket Eden Cisimlerin Elektrodinamiği Üzerine] makalesi,Özel İzafiyet Teorisi'nden bahseden ilk çalışmadır ve burada,boşlukta ışık hızına yakın hareket eden cisimlerin garip özellikleri tarif edilir.
Özel teoriyi ağırlık gibi daha geniş ölçekli olaylara da uygulayan Genel İzafiyet Teorisi ise on yıl sonra,1915'te yayımlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder