25 Ocak 2011 Salı

Wikileaks tam olarak nedir, neye hizmet ederler, nasıl bir oluşumdur?


Şimdiye kadar açıkladığı toplam bir milyon civarında gizli yazışma ile diplomaside depreme yol açan WikiLeaks, İsveç merkezli uluslararası bir oluşum.

2006 yılında kurulan WikiLeaks’in bünyesinde Amerikalı, Avrupalı, Tayvanlı, Avustralyalı, Güney Afrikalı gazeteciler, Çinli muhalifler, matematikçiler, teknoloji alanında uzman isimler bulunuyor, sayıları 800 civarında tahmin edilen bu isimler, gönüllü çalışıyor.

Oluşumun lideri eski bir bilgisayar korsanı olan Avustralyalı gazeteci Julian Assange... Amaçları ise gizli belgeleri kamuoyu ile paylaşmak. WikiLeaks’e ulaşan bilgiler, uzmanlar tarafından teker teker değerlendiriliyor. Çok gizli bazı belgeler, dedikodular, yorumlar ayıklanıyor, sadece belge niteliğinde olanlar yayınlanıyor. Yayınlanan belgeler "çok gizli" değil, sadece "gizli" sınıfında yeralan belgeler... Oluşum asıl dikkatleri, Washington’ın çeşitli ülkelerdeki Amerikan büyükelçilikleri ve konsoloslukları ile gizli yazışmaları internet sitesinde yayınlamasıyla dikkatleri çekti.

WikiLeaks önce Amerika’nın Afganistan savaşına ilişkin 90 bin belge yayınladı. Belgeleri 6 ayda indirip, Lady Gaga cd’leri ile dışarı sızdırmakla suçlanan, Bağdat’ta istihbarat analizcisi olarak görevli 22 yaşındaki Amerikalı bir asker gözaltına alındı. Gelecek yıl yargılanacak olan Bradley Manning isimli asker, Bağdat’ta hücre hapsinde tutuluyor ve vatana ihanetten suçlu bulunması halinde idam cezasına çarptırılması bile söz konusu. Wikileaks kaynağının Manning olduğunu doğrulamadı, ancak savunma masraflarını üstlendi.

Oluşumun lideri Julian Assange, Pentagon tarafından "Amerikan Ordusuna tehdit" olarak değerlendirildi. Assange hakkında İsveç’te tecüvüz suçundan tutuklama kararı çıkarıldı. Assange’ın nerede olduğu bilinmiyor, İzlanda ya da İsveç’te olduğu düşünülüyor. Wikileaks, son belgeleri açıklamadan önce de siber saldırıyla karşı karşıya kaldı, belgelerin yayınlanması engellenmeye çalışıldı. Ününe rağmen WikiLeaks, finansal sıkıntıya düştü, geçen şubat ayında internet sitesini kapatmak zorunda kaldı. Ancak bağışlarla tekrar yayın hayatına geri döndü. Gözlemciler, yayınlanan son belgelerin zaten tahmin edilen şeyler olduğunu belirtiyor, Belgeler arasında İsrail’i güç durumda bırakan bir şey olmadığına dikkat çekiliyor.

TRT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder