25 Nisan 2011 Pazartesi

Kuşkonmaz

Orjinal Adı Asparagus officinalis
Bilgi
Zambakgiller familyasındandır. Anayurdunun neresi
olduğu bilinmeyen kuşkonmaz bitkisinin, Asya ve Afrika kıtaları ile Akdeniz
havzasında yetişen 150 kadar türü vardır. Bunlardan bazısı ince yapraklan
nedeniyle süs bitkisi olarak, kimisi de genç sürgünleri sebze olarak ve yenmek
üzere yetiştirilmektedir. Konumuzu en çok ilgilendiren Tıbbi kuşkonmaz (A.
officinalis) türü, ülkemizde Trakya ve Doğu Anadolu'da yabani olarak yetiştiği
gibi, bazı yerde kültürü de yapılmaktadır. 50-150 cm. boylanabilen, çokyıllık
dayanıklı otsu bitkidir. Kökü, toprak altındaki kısa rizomundan (kökgövde)
uzayan etli ve beyaz saçaklar halindedir. Yaprakları bitkinin uzun gövdesini
örten zarımsı küçük pullar şeklinde olur ve çabuk dökülür. Sarımsı renkli
çiçekleri yazın tek tek ya da çiftler halinde yaprakların koltuğunda açar ve
olgunlaşınca kırmızı renkli üzümsü meyveler verir. Kumlu ve kuru toprakları
seven, özenli bakımı gerektiren kuşkonmaz bitkisi, tohumundan ürer. Ama
ağır geliştiğinden bitki kökünden bölünerek çoğaltılır. Gene de bitki ancak
üçüncü yılının sonunda ürün verir.
Kuşkonmazın gövde, rizom ve kök saçaklarında doğal şekerler, mannit,
koniferin adlı glikozit, asparajin ile A ve C vitaminleri bulunur. Kuşkonmazın
körpe sürgünleri Batı ülkelerinde makbul bir sebze olarak, soyulup suda
haşlanarak ve üzerinde tereyağı gezdirilip maydanoz serpilerek sıkça yenir.
Tibbi Etkileri
ve Kullanımı
Bitkinin genç sürgünleri gibi, rizom ve kök saçakları da tıbbi yönden önemli
etkiler taşır. Bu etkileri şöyle sıralayabiliriz:
• Güçlü bir idrar söktürücüdür. idrara çok keskin bir koku verir. Bu durum
normaldir ve endişeye gerek yoktur.
• Kalp yetmezliğinden ötürü bedende oluşan ödemlerin boşaltılmasında etkili
olur. Kalbi güçlendirir.
• Bedende biriken fazla suların atılmasını sağlar. Böylece kanı temizler.
• Kum döktürücüdür.
• Cilde canlılık verir.
Bu etkileri sağlamak için kuşkonmazın rizom ve kök saçakları sonbaharda
bitkinin toprağı kazılıp çıkarılır, iyice temizlenir ve gölgede kurutulur.
Parçalara ayrılan kurumuş köklerden 1-2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda
kaynama noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra ateş kısılarak 10-15 dakika daha
ısıtma işlemi sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde iki kez
birer bardak içilir.
Ya da daha pratik olarak kuşkonmazın körpe sürgünlerini sebze olarak
yediğimizde, bitki bu etkilerini aynen ortaya koyar. Bu nedenle, Batı
ülkelerinde sıkça tüketilen bu sebzenin, ülkemiz mutfağında daha sıklıkla yer
almasını diliyoruz.
UYARI
• Böbrekleri rahatsız olan kişiler kuşkonmazı seyrek ve az yemelidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder