25 Nisan 2011 Pazartesi

Altın Çilek


Alanya Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Sema Güler Orta ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen ve latince adı physalis olan altın çilek meyvesinin Alanya’da 5 yıldır yetiştirildiği bildirdi. Sema Güler, ilçede yılda ortalama 3 ton altın çilek hasat edildiğini belirtti. Güler, altın çilek meyvesinin Alanya’da bir dönüm arazide ortalama bin 500 kilogram yetiştirildiğini ve yılda üç kez hasadının yapılabildiğini kaydetti. Güler, Alanya’da altın çilek üreticilerinin meyveyi kilosu 10 ile 15 TL arasında, genellikle otel ve süper marketlere pazarladıklarını söyledi. Altın çilek meyvesinin işlenerek reçel veya kurutulmuş halde de tüketildiğini ifade eden Güler, şöyle konuştu: “Meyvenin sağlığa da faydaları var. Kan dolaşımını hızlandırıyor. İçerisindeki beta-karoten sayesinde yaşlanmayı geciktiriyor. Bol miktarda kalsiyum olmasından dolayı kemik yapısının gelişimine faydalı. Diyet yapanlar için yoğun lifli yapısından dolayı yemek yeme hissini en aza indirme özelliği var. Gut hastalığı ve şeker hastalığına da faydalı. Altın çilek meyvesinin şu anda hasat dönemi olduğu için ürün talebini karşılayamadık. Bundan sonraki dönemler için Alanya Ziraat Odası olarak fidan ve meyve üretimini artırarak üreticilerin talebini karşılayacağız.”
ALTIN ÇİLEK FAYDALARI
- Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
- Kilo vermeye yardımcı ve son derece faydalı bir meyvedir.
- Diyabet ( şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
- Antioksidan oranı yüksektir.
- Kalp,verem ve idrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
- C,B1,B2,B3 ve keroten gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir.
- Potasyum değeri çok yüksek bir meyvedir.
- Kalsiyum değeri aşırı zengin olduğundan okul öncesi çocukların gelişiminde çok etkilidir.
- Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkıları olduğu bilinmektedir.
- Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır.
- İdrar söktürmeye faydaları vardır.
- Kalorisi azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olur.
- Aroma ve mayhoş tadından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır.
- Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılır.
- Reçeli son derece lezzetlidir.
- Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbir olarak deri gerici özelliği olduğundan, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.
- Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır.
- İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunmaktadır. Bu alkolidler bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmaktadır.
- Kanı arındırmaya yardımcı olur. Görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olur.
- Prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.

ALTIN ÇİLEK İLE ZAYIFLAMA
**Tok tutar : dünyanın en lifli meyvesi Altın çilek sayesinde zayıflarken açlık hissetmeyeceksiniz. Midede şişen yapısıyla sizi tok tutmak Altın çilek için çok kolay bir iş.
**İştah Kesici, Tatlı ihtiyacı giderici : Formülündeki Banaba Leaf sayesinde, kan şekeriniz daha dengeli kalacak ve kilo alımına veya zayıflayamamaya neden olan insülin direncinin çok büyük oranda önünde geçeceksiniz.
**Gerçek Termojenik Yağ Yakımı : Geldik, Altın Çileğ’i bu kadar meşhur eden, pek çok ünlünün kullanmasının asıl sebebine; Altın çilek vücuda girdikten yaklaşık 55-70 dk sonra vücutta thermogenesis sürecini aktive etmeye başlar. Vücudunuzu, ısıya ihtiyacı olduğu konusunda bir nevi kandırarak başlayan bu sürecin devamında, metabolizma harekete geçer ve vücudu ısıtmak içingizli bir yağ yakımı başlar. Altın çilek kullanımında meydana gelen terlemenin tek sebebi budur. Altın çileği diğerlerinden ayırt eden en önemli özelliklerinden birisi de, bu süreci 24 saate yayabilen tek bitki olması sayesinde, anlık yoğun terlemenin yaşanmamasıdır. Bu sayede sosyal yaşamınızda aşırı terlemenin sebep olacağı olumsuzluklardan kurtulursunuz.
**Kalori Emici : Yetiştiği bölgedeki yerlilerin, yaprağıyla etlerin üzerini kapatarak daha kolay sindirilebilir hale getirdiğin gören bilim adamlarının yaptığı araştırma sonucu, bitkinin yapraklarında bulunan bir madde olanpapaini keşfettiler. Fakat yaprağından çok daha yüksek oranda papain meyvenin kendisinde bulundu. Bitkisel pepsin de denilen papain maddesi, gıdalardan alınan kalorileri çok büyük oranda emerek, vücutta yağ olarak depolanmasının önüne geçiyor. Ayrıca Mart 2010 da medyada boy boy yer alan haberlere göre, Papaya bitkisinin kanserli hücreleri 24 saat içinde öldürmeye başladığını fakat normal hücrelere hiçbir zarar vermediği bilimsel olarak kanıtlanmış.
Altın Çilek Nasıl Kullanılır:
Altın çilek meyve olarak yenilecekse sabah aç karnına 2 adet meyve yenip üzerine bol ılık su içilmesi gerekiyor. Eğer tablet olarak kullanılacaksa sabah ve akşam 1′er tablet alınması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder